Únor měsíc ledvin

Únor a ledviny

Ledviny jsou uloženy vedle páteře a jsou považovány za prenatální základ života. Z pohledu čínské medicíny jsou “pramenem života” a “kořenem jin-jangu všech vnitřních orgánů” a též jsou považovány za jeden z nejdůležitějších orgánů v těle. Ledviny slouží k uchování podstaty, řídí pohyb vody v těle, filtrují krev a tělní tekutiny a pomáhají vylučovat odpadní látky z celého těla.

Mají vliv na vitalitu našeho těla. Podle orgánových hodin ledviny nejvíce pracují v době mezi 17.-19. hodinou, v tomto čase můžeme zvýšit příjem tekutin.

Denní spotřebu tekutin bychom měli doplnit nejpozději do 19. hodiny, později už větší dávky pití ledvinám neprospívají.

Při nerovnováze ledvin můžeme pociťovat únavu, problémy s močením (mohou být časté, nebo naopak nedostatečné), při oslabení ledvin mohou být studené nohy, otoky víček, bolesti zad ve spodní části, bolesti kolen nebo otoky nohou. Při oslabení ledvin dochází také k nedostatečnému zásobování jiných orgánů a toto oslabení může vést k pocitům strachu, úzkosti, smutku a určité apatii.

Vyčerpanost esence ledviny způsobuje nespavost, celkovou nervozitu, zhoršení sluchu, hučení v uších, špatnou kvalitu vlasů a  též má vliv i na neplodnost.

Jak se dostat do rovnováhy?

  • v únoru příroda odpočívá a je potřeba být s přírodou v souladu. Při nedostatku spánku, přílišné konzumaci kávy a alkoholu, spěchu při jídle, či nedostatku pohybu (mohou být procházky) a též při stresu nám životně důležitá energie ledvin klesá.
  • dopřejme si tedy klid v našem životě, odpočinek a co nejvíce tepla, zejména chraňme naše ruce a nohy.

Jaké potraviny nám pomohou posílit ledviny?

  • ledviny jsou velmi náchylné na chlad, nejvhodnější strava je zahřívací a bohatá na bílkoviny, např. luštěniny (adzuki, červené a bíle fazole, čočka), polévky (vývary), obiloviny ( pohanka, oves nebo jáhly)
  •  zelenina je vhodná  lehce zahřátá v páře, pečená, nebo krátce dušená. Pro zahřátí je vynikající cibule, česnek, zázvor, fenykl, celer, růžičková kapusta, pórek a červená řepa.

Vhodným zimním kořením jsou hřebíček, anýz, skořice, vanilka. Bylinami povzbuzujícími ledviny jsou například bříza bělokorá, kopřiva dvoudomá, přeslička rolní, zlatobýl obecný, vřes obecný a smetanka lékařská.

Reflexní ošetření ledvin:

Ledviny se nachází mezi 3. a 4. prstem, začínají asi dva prsty nad patou a mačkáme směrem k prstům, až se dostaneme k nadledvinkám, které ošetřujeme “kolébkovým” hmatem, tzn.držíme palec na místě a kolébkovitě otáčíme prstem ze strany na stranu. Výstupním orgánem ledvin dle ČM jsou uši a ty ošetřujeme na 4. a 5.prstu kleštovitě, tzn. stlačíme spodní kloučky prstů  k sobě.

močový měchýř - vnitřní strana chodidla, pod kotníkem, na obou nohách

močovod - když ohneme palec, objeví se šlacha a přes tu vede močovod od ledvin k močovému měchýři

LEDVINY - SHEN

Ledviny jsou kořenem života jin-jangu všech vnitřních orgánů.” Ledviny jsou pramenem (zdrojem) života.
V ledvinách se uchovává vrozená životní síla a hmota, z níž se člověk rodí a žije, a díky níž může plodit další potomstvo.

Funkce ledvin:

1) Ledviny uschovávají esenci JIN (Jing je kořen života a základ těla)

  •    Esence je základem formování vesmíru a člověka, není pouze materiální, obsahuje nevyčerpatelnou životní duševní sílu.
  •    Esence ledvin - esence prenatální (předchozí nebe) a esence postnatální (pozdější nebe)

2) Ledviny řídí tekutiny.

  •   Řídí metabolismus tekutin (přepravu v celém těle a vylučování vody ven)
  •   Řídí otevírání a zavírání

3) Ledviny řídí příjem energie.

  •  Přitahují a přijímají vzduch z plic
  •  Regulují dýchání - přitahují a přijímají vzduch z plic

4) Ledviny řídí kosti.

        Esence produkuje morek, ten vyživuje kosti.

5) Zdatnost ledvin se projevuje na vlasech.

6) Vnějším vývodem ledvin jsou uši a dva jiny (moč. vývod a konečník)

7) Emocí ledvin je strach.

8) Tekutinou ledvin jsou sliny TUO (zvlhčují a rozkládají potravu)

9) Ledviny kontrolují zadržování a skladování.